ANA SAYFAKOLONOSKOPİ GASTROSKOPİERCPHASTALIKLAR HAKKINDA BİLGİLERBASINDANİLETİŞİMGörsel Galeri
Prof.Dr.Levent Demirtürk Gastroenteroloji Uzmanı
444 25 99 (EMSEY HASTANESİ)
Stres Sindirim Sistemini de Vuruyor
Kolon Kanseri Riskini Azaltmanın Yolları
Endoskopi,Gastroskopi,Kolonoskopi ,Yağlı Karaciğer
Reflüden Koruyacak On Altın Kural

Reflüden Koruyacak 10 Altın Kural

 

 15 Ağustos 2018 Mercek Haber

Reflü; asit ve safranın mideden yemek borusuna kaçmasıdır. Pek çoğumuz yaşamımızda zaman, zaman kısa süreli mide yanması, ekşime şikâyeti ile karşılaşabiliyoruz. Bu durum, hastalığa bağlı olmayan genellikle alınan gıdalar ile alakalı, hastalık olarak tanımlanmayan reflü (Fizyolojik Reflü) olarak tanımlanır. Eğer reflü belirtileri bizim yaşam kalitemizi etkileyecek sıklıkta ve şiddette oluyor ve devam ediyorsa artık bu durumda reflü hastalığından bahsedilir.

Midenin hızlı bir şekilde özellikle ağır ve yağlı besinlerle doldurulması mide, bağırsak ve kalp-damar sisteminin iş yükünü arttırarak ani gelişen fenalık hissi ile birlikte mideden boğaza doğru yayılan yanma hissini arttırır. Yemek borusunun altında gerçekte kapak yoktur. Buradaki anatomik yapılar, yediğimiz gıdaların yemek borusundan mideye doğru geçişine izin veren, ancak yukarı doğru (mideden-yemek borusuna doğru) çıkmasına izin vermeyen bir engel oluşturmaktadır. Reflü hastalarında ise bu engelde herhangi bir nedenle oluşan yetersizlik yemek borusuna doğru mide asit ve safrasının, alınan sıvı ve gıdaların kaçmasına neden olur.

Reflüyü Önlemek Mümkün.

Reflü hastalığı kronik bir hastalıktır. Hastalığın tedavisinde hedef; reflü yakınmalarını gidermek, varsa yemek borusunda oluşmuş hasarı iyileştirmek ve gelişebilecek komplikasyonları önlemek yönündedir. Hastalar doktor kontrolünde ilaçlarını alırken aynı zamanda kendi kendine uygulayabileceği yaşam değişiklikleri ile reflü hastalığının önüne geçebilirler.

Reflüyü Önlemek için 10 Altın Yaşam Standardı   

  • Sol yanınıza yatın ve yatağınızın başucunu 10 cm kadar yükselterek yatağınıza eğim verin. Bu iki husus özellikle gece reflüsünün etkisini azaltacaktır. Sadece yastığınızı yükseltmenin faydası yoktur.

  • Yatmadan en az 2 saat önce bir şeyler yemeyin.
  • Yemeklerden sonra en az 1 saat uzanmayın.
  • Gıdaları yavaş yiyin ve iyice çiğneyin.
  • Masadan doymadan kalkın, beslenmenize küçük ara öğünler ekleyebilirsiniz
  • Karın bölgesini sıkan giysilerden uzak durun. Karnı sıkan giysiler karın basıncını arttırarak reflüyü tetikler.
  • Aşırı fiziksel aktivite reflüyü tetikler. Bu sebeple yemekten sonra koşu, uzun mesafe yüzme, basketbol, futbol vb. gibi ağır egzersizleri yemekten 1,5-2 saat sonra yapmanız tavsiye edilmektedir.
  • Sigaradan ve alkolden uzak durun
  • Reflüyü tetikleyen gıdalardan (Kahve, çikolata, hamur işi tatlılar, çiğ domates, çiğ soğan sarımsak, nane, asitli gazlı içecekler, kızarmış yiyecekler, acılı ve baharatlı gıdalar, aşırı yağlı gıdalar) uzak durun.
  • Genel olarak reflüden kurtulmanın en etkili yolu fazla kiloların verilmesi olduğunu unutmayın.



 
ANA SAYFAKOLONOSKOPİ GASTROSKOPİERCPHASTALIKLAR HAKKINDA BİLGİLERBASINDANİLETİŞİMGörsel Galeri